7. Travnik, trata, trava

 

Želja vsakega vrtičkarja in skrbne gospodinje je brezhibna trata. Vedno pokošena na 3 cm, brez plevela, brez nezaželenih cvetkov.

To lahko dosežete s skrbno pripravo zemlje, ki ne sme vsebovati semen ostalih rastlin. Ne bom rekla plevelov, ker ni vsaka rastlina tudi plevel. Kaj pa pravzaprav štejemo med plevel? Na zelenjavnem vrtu je tudi trava za naše pojme plevel. Torej, če želite trato brez ostalih rastlin, se poslužite močnih fitofarmacevtskih pripravkov, ki uničijo vso živelj v zemlji. Potem posejete travo ali položite travne preproge. Pa vseeno boste imeli še veliko dela. Veter nosi semena s sosednjega vrta ali travnika v bližini. Živali prinesejo na svojemu kožuščku marsikaj. Pa se najbrž vedno najde kaka miška, ki hiti po svojih opravkih, za njo opreza sosedova mačka, ki jo bo kmalu preganjal vaš pes, da vseh ptičkov, ki jih pridno hranimo, niti ne omenjam. Pomislite na simbiozo in biodiverziteto. Trata brez različnih sort rastlin ni tako odporna in ne nudi doma mnogim koristnim živalcam.

Najpomembneje pri vsem tem pa je stil. Stil arhitekture vaše hiše in stil oblikovanja vrta. Supermoderna kockasta hiša s strogo geometrijskim vrtom bo dopuščala tudi strogo angleško trato. Povprečna Slovenska domača hiša s preprostim vrtom pa bo lepše zaživela s trato, ki ima vse mogoče in nemogoče »plevele« vmes.

582235_420724944635834_1739009297_n

Ste že kdaj poskusili pustiti kos trate nepokošene. Ste opazili koliko čudovitih cvetlic zraste, ko jim dopustite svobodo. Kako lepo dopolnijo vaš okrasni vrt. Lokalne rastline so tudi lepe, ne samo tiste, ki izvirajo iz tujih predelov sveta in jih križamo in uničujemo po svojih željah… Kje so tiste osnovne oblike in barve? Kje so domače rožice?

Komentiraj