NUJA ALI RAZVADA

 

K današnjemu razmišljanju me je napeljal sestavek o škropivu, ki je itak škodljiv, tako kot vsa ostala škropiva. Ali res potrebujemo toliko herbicidov, insekticidov in podobnih zadev za katere niti dobro ne vem in jih ne poznam?

Pri svojem delu se občasno srečujem s strankami, ki želijo imeti ta omenjena škropiva. Da ne bo pomote, ne ukvarjam se s fitofarmacijo, sem le del kolektiva, kjer imamo tudi tako ponudbo. Naj si bodo kmetje, vrtičkarji ali samo nekdo, ki mu na dvorišču raste plevel, vsi potrebujejo škropiva. Poslušam kakšno je njihovo delovanje, kakšne ogromne količine se porabijo, kolikokrat v sezoni se škropi pridelek in potem pomislim, ko z nekim zanosom kupim krompir, ki je zrasel na slovenskih njivah….kaj vse pojem…ne hvala, nikoli več. Hvala bogu imam tisto krpico svoje zemlje in se potrudim pridelati ozimnico.

Ali res potrebujemo vse to? Ali res ne moremo več iti na njivo, vrt, dvorišče, vzeti v roke lopato, motiko ali kopuljico in odkopati tisti presneti plevel, ki nas tako moti? Ja, veliko lažje je kupiti Boom efect, poškropiti vse živo in imamo mir…za nekaj časa, dokler rastlina ne zraste nazaj ali celo nov plevel. Ker tam kjer je prostor in malenkost zemljice, bo že nekaj našlo svoj prostor pod soncem in vsem v ne preveliko veselje tudi bohotno zraslo.

Na svojem vrtu poskrbim, da nimam takih problemov. Med spomladanskim in jesenskim prekopavanjem poberem ven ves plevel in ga s tem zelo zreduciram. Med rastno dobo ne plevem veliko, ker sem ga že pred sezono odstranila. Predvsem pa poskrbim, da ga s korenino vred odkopljem in ne samo odtrgam. Pomembno je, da poberemo plevel preden semeni in mu preprečimo razmnoževanje. Po pobranem posevku posejem facelijo ali podobna zelena gnojila, ki hkrati bogatijo zemljo in zavirajo rast plevela.

Res je, kmetje se soočajo z velikimi površinami, ki jih ne utegnejo sproti pleti, pa vendar, tudi včasih jih niso… mogoče imajo rastline nek dogovor o simbiozi, ti nekaj daš, jaz nekaj vzamem…

Kdor ima pa smo problem z dvoriščem, to pa res ni tako težko vsake toliko potrgati neželjene rastline. Ukvarjanje z vrtičkanjem ima tudi svoje prednosti: sproščanje ob delu, gibanje na svežem zraku, druženje z družino pri skupnem delu…

Sploh pa imamo danes toliko informacij o naravnih škropivih, znanja o rastlinah, ki pozitivno vplivajo ena na drugo in odvračajo škodljivce.

V razmislek preberite še spodnjo povezavo

http://www.delo.si/novice/okolje/zelena-slovenija-novi-dvor-princa-pesticidov.html?fb_action_ids=876695479081059&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%5B720223644773627%5D&action_type_map=%5B%22og.recommends%22%5D&action_ref_map=%5B%5D

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s