18. Agresivne in invazivne rastline

Saj poznate tisti stalni problem- neko rastlino si blazno želite »gor spravit«, pa ne gre in ne gre. Neko drugo, ki vam jo je soseda dala samo zato, ker jo pač ven meče…no tiste se pa potem tudi vi ne morete znebiti.

V različnih obdobjih prihajajo v modo rastline, ki so takrat novo odkrite, na novo križane in že kako drugače opevane v svetu vrtnarjenja. Včasih je šlo to počasi. Nekdo, ki je imel veze z vrtnarji ali šel v tujino, je prinesel to eksotično sadiko domov in potem so jo gospodinje pridno množile. V današnjih dneh, ko je vse precej bolj medijsko odmevno in dobimo podatke, reklame, hvalnice še preden rastlino sploh vzgojijo 🙂 , pa se povpraševanje po njej naglo poveča in jo želijo imeti na vrtu prav vsi. Tukaj pa se stvari zataknejo. Nič konkretnega ne vemo o njej. Kako se bo obnašala, koliko zraste v eni rastni dobi, kako se razmnožuje…

Ker so sedaj moderne gozdne, travniške, samonikle rastline, jih množično sadimo na vrt. Ni problema, če je ta rastlina avtohtona. Pa še tukaj se kdaj zatakne. Poglejmo na primer čisto lepo in domačo šmarnico. Ona si bo vzela prostora čez in čez in jo bo dovolj tudi tam, kjer nismo planirali, da bo. Potem jih mečemo ven, oziroma odpeljemo v gozd. Ok, domače rastline se med seboj čisto korektno zmenijo do kam seže njihova parcela. Kaj pa pri tujerodnih rastlinah. Kdo ne pozna kanadske zlate roge, japonskega dresnika, orjaškega dežena, nedotike, bambusa, divje vinske trte… na vrtu jih še nekako obvladujemo s košnjo, z rezanjem, v naravi pa tega ni in se mirno razmnožujejo naprej.

Te rastline so ne samo agresivne, pač pa tudi invazivne. Tako kot pri živalih, ki nimajo naravnega sovražnika, tako se tudi rastline z našimi ne znajo zmenit za sebi odmerjen prostor, pa ga vzamejo malce več, kot bi si želeli.

Če se že pogumno odločite za še nepoznano rastlino in potem opazite njeno močno razrast, potem poskrbite, da jo boste uničili dokončno. Posušite, sežgite, nikar pa ne nesite v gozd, kjer bo mirno naprej kradla prostor domačim vrstam.blog

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s